Hoewel we massaal van koffie houden, is onze koffiesmaak meestal heel persoonlijk. Iedereen heeft weer eigen voorkeuren. Dit telt ook mee in je zoektocht naar het beste koffiezetapparaat. We kunnen je direct melden: hét ideale apparaat bestaat niet. Wel zijn er allerlei factoren om rekening mee te houden – in dit artikel vertellen we je er meer over.

Gemak

Met moderne koffiezetapparaten is het steeds eenvoudiger om voor gemak te kiezen. Je hoeft bijvoorbeeld enkel water bij te vullen en koffiebonen in het apparaat te stoppen, en met één druk op de knop is er een vers kopje klaar. Zo werkt een volautomatische koffiemachine! En lekker is de koffie die eruit komt ook nog eens. Maar er is nog meer om aan te denken: met pads of cups kies je tevens voor gemak. Koffie van Senseo is bijvoorbeeld enorm geliefd, en wordt in een heleboel huishoudens gedronken. Perfect als je geen moeite wilt doen voor het bereiden van koffie!

Snelheid

Niet enkel gemak telt mee, maar ook de snelheid van de bereiding. Bij een ouderwets filterkoffiezetapparaat moet je best even wachten totdat de koffie klaar is. Met een moderner apparaat is dat een ander verhaal – we kijken ook hier weer naar volautomatische apparaten. Het is zo klaar! Dat is wel zo praktisch.

Smaak

Uiteraard telt de smaak van de koffie ook mee. Bedenk allereerst welk type koffie je het liefst drinkt. Is dit filterkoffie of espresso? Voor beide koffiesoorten zijn afzonderlijke machines te vinden. Maar als je maar moeilijk kunt kiezen, kun je ook denken aan een apparaat waar je allerlei koffiesoorten uit vandaan kunt halen. Op die manier kun je ook goed afwisselen, mocht dat je wens zijn. De echte koffiefans kiezen idealiter voor een handmatig apparaat, waarbij je zelf veel invloed hebt op de precieze smaak van de koffie. Let wel: zo ben je ook meer tijd kwijt aan het bereiden van een kopje. Het is dus maar net wat er voor jou belangrijk is.

Grootte

Bedenk vooraf hoeveel ruimte je in de keuken vrij hebt voor het koffiezetapparaat. Met name de moderne volautomatische koffiemachines kunnen behoorlijk groot van stuk zijn. Dat moet natuurlijk wel passen op het aanrecht! Wil je per se zo’n apparaat? Het is een idee om een los koffietafeltje in te richten, waar je de machine en wat kopjes op kwijt kunt. Gezellig staat dat ook nog eens. Of ga toch voor een kleiner apparaat, zoals een Nespresso of een filterapparaat, om ruimte te besparen. Het is een inkoppertje, maar toch willen we het je meegeven: meten is weten.

Extra’s

Je kunt het drinken van koffie zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Wil je thuis cappuccino’s of latte macchiato’s kunnen bereiden? Je kunt hiervoor een losse melkopschuimer gebruiken, maar het is nog wel handiger als er een ingebouwde opschuimer in het apparaat zit. Dit zijn dus ook zaken om rekening mee te houden, om thuis tot het perfecte kopje koffie te komen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen