Een nieuwe auto kopen kan een flinke hap uit je spaarrekening nemen. Sommige particulieren kiezen daarom liever voor een auto op afbetaling of een occasion. Wil jij daarentegen rondrijden in een nieuwe auto, zonder in te hoeven leveren op de luxe van de auto of een lening af te sluiten? Dan is een auto leasen een goede optie. In deze blog leggen we uit wat private lease precies is en welke voordelen het biedt.

Wat is private lease precies?

Private lease is een huurvorm waarbij iemand als privé-persoon een auto leaset. Net als bij financial lease blijven de auto’s eigendom van de leasemaatschappij. Voor het leasen van een auto betaal je een vast bedrag per maand. Je autoverzekering, wegenbelasting en eventueel onderhoud zijn hierbij inbegrepen. De meeste leasemaatschappijen hebben een groot aanbod aan leaseauto’s. Je kunt kiezen voor een auto die op brandstof rijdt, maar ook een elektrische auto leasen behoort tot de mogelijkheden.

Vast bedrag per maand

Een van de grootste voordelen van private lease is het vaste maandbedrag. Je weet dus precies wat een leaseauto kost. Een investering of aanbetaling is niet nodig. Zaken als onderhouds- en reparatiekosten nemen de leasemaatschappij voor hun rekening. Ook de veelal uitgebreide verzekering zorgt ervoor dat je nergens meer omkijken naar hebt, waardoor je onbezorgd kilometers kunt maken. Alleen tanken, laden en eventuele boetes zijn voor eigen rekening. Wanneer je de kosten van een koop- en leaseauto met elkaar vergelijkt, zul je zien dat de leaseauto in de meeste gevallen goedkoper is. 

Voordelig elektrisch rijden

Elektrische auto’s hebben vaak een hoger prijskaartje dan auto’s die op brandstof rijden. Wie wel graag duurzaam wil rijden, maar hier niet de middelen voor heeft kan voor private lease kiezen. Leasemaatschappijen kopen elektrische auto’s in grote getalen in, waardoor ze korting krijgen op de aanschafprijs. Ook zijn ze minder geld kwijt aan verzekeringen, omdat ze het all-risk gedeelte veelal zelf afdekken. Dit maakt het mogelijk om elektrische auto’s tegen een scherpe prijs aan particulieren te leasen. 

Subsidieregeling elektrische auto’s

Besluit je om een volledig elektrische auto te gaan leasen? Dan kun je aanspraak maken op een aanschafsubsidie. In 2023 bedraagt de subsidie voor een nieuwe elektrische auto €2.950. Aan de subsidie zitten wel enkele voorwaarden verbonden. Lees de subsidieregeling daarom goed door, voordat je een aanvraag indient. De regeling zal ook nog van kracht zijn in 2024. Wel zal het subsidiebedrag voor nieuwe elektrische auto’s afnemen. Hoe lang de subsidieregeling nog blijft bestaan, is onduidelijk.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen