De laatste tijd hebben we veel veranderingen op de werkplek gezien. Er is een toename van het aantal vrouwen dat de beroepsbevolking betreedt en meer mensen werken op afstand dan ooit tevoren. Technologie verandert de manier waarop we communiceren en zaken doen – ook onze afspraakgewoonten. De manier waarop we werken en leven wordt flexibeler dan ooit tevoren, wat betekent dat sommige ouderwetse waarden mee moeten veranderen! Vandaag ga ik het hebben over drie trends die ik de toekomst zie vormgeven voor vrouwen die hun best mogelijke leven willen leiden.

Vrouwen zijn steeds succesvoller

Vrouwen komen steeds vaker in leidinggevende posities terecht, en hebben daardoor meer vrijheid om levensstijlen na te streven die vroeger taboe werden geacht. Van het begin van de 20ste eeuw tot het eind van de jaren 1970 was het leven van vrouwen grotendeels gericht op huwelijk en kinderen. Ze hadden weinig rechten of vrijheden buiten hun huis; ze konden niet stemmen, geen eigendom bezitten, of werken buiten wat voor hen passend werd geacht. Maar tegenwoordig zijn vrouwen op alle niveaus van de maatschappij te vinden, onder meer aan het hoofd van bedrijven als IBM en General Motors. Daardoor zijn ze in staat beslissingen te nemen over hoe ze hun tijd willen doorbrengen Рof dat nu betekent dat ze ervoor kiezen niet te trouwen of kinderen te krijgen, maar toch een carri̬re buitenshuis nastreven.

Vrouwen werken steeds vaker op afstand

Werken op afstand is de praktijk waarbij werknemers niet fysiek op hun werkplek aanwezig hoeven te zijn om hun werk te doen. Mensen kunnen nu werken van overal waar ze een internetverbinding hebben, en hebben zo de flexibiliteit om hun kantoor overal mee naartoe te nemen. Over de hele wereld beginnen bedrijven een beleid van telewerken voor hun werknemers te omarmen. De voordelen variëren van het aantrekken van toptalent, meer creativiteit en productiviteit, een hoger moreel, minder verloop en lagere bedrijfskosten. Vrouwen die voor deze levensstijl kiezen moeten hun eigen behoeften in evenwicht brengen met die van het gezinsleven – maar het wordt gemakkelijker dan ooit tevoren!

Vrouwen krijgen eindelijk meer flexibele uren

Nu vrouwen later trouwen of helemaal niet, later kinderen krijgen of helemaal niet, en werken meer, wat allemaal betekent dat er meer nadruk ligt op het hebben van flexibele uren. Vroeger was het zo dat als iemand van 9 tot 17 uur werkte, dat dan het einde van zijn werkdag was. Tegenwoordig wordt van veel mensen verwacht dat ze na werktijd e-mails beantwoorden of af en toe een telefoontje aannemen, als gevolg van veranderingen in de sociale normen en de vooruitgang van de technologie. Van mensen wordt nu verwacht dat ze onmiddellijk reageren om het even wat tijd – of het nu gaat om sms’jes, telefoontjes of e-mail waarschuwingen – ze kunnen het zich niet veroorloven om niet altijd beschikbaar te zijn!

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen