Een cappuccino is een drankje wat je vaak lekker bij een café of in een restaurant bestelt. Thuis maak je hem zelf niet zo snel, tenzij je een koffiemachine hebt die uit zichzelf cappuccino’s zet. Maar zonder een speciale Barista koffiemachine kan je hem ook heel makkelijk maken. In deze blog leggen wij aan je uit hoe je deze overheerlijke drank zelf maakt.

Wat is een cappuccino?

Om te beginnen, leggen we eerst even aan je uit wat een cappuccino nu eigenlijk voor drank is. Iedereen weet dat het een koffie is met een schuimlaag. Maar zo simpel is het nu ook weer niet. Een cappuccino bestaat uit drie delen van een goede espresso, melk en melkschuim. Eigenlijk hetzelfde als die van een latte macchiato, maar let er wel op dat de verhoudingen verschillend zijn. Bij een cappuccino bestaan de hierboven genoemde delen uit een gelijke hoeveelheid. Ook de espressovariant is anders, deze hebben beide hun eigen smaak en karakter.

Bij een cappuccino is het belangrijk dat de espresso wordt gezet in een passende kop. De espresso wordt hierbij sterk gezet om zo de juiste balans van koffie- en melksmaak te bereiken. Eerst wordt de espresso geschonken en daarna de warme melk met melkschuim. Hierdoor zakt de melk direct naar onderen en wordt deze gemengd met de espresso. Bij een latte macchiato wordt de espresso op de melk geschonken, dit is dus precies andersom. Doordat de melk het zwaarste ingrediënt is, kan de espresso blijven liggen wanneer je deze zorgvuldig inschenkt. Om een lang verhaal even samen te vatten, bij de cappuccino moeten de koffie en de melk met elkaar worden gemengd.

Zo maak je hem

Een cappuccino maken met een melkopschuimer is super makkelijk en gaat heel snel. Binnen no-time heb jij dan een lekker heet drankje voor je neus staan. Zonder melkopschuimer zijn er een paar extra stappen nodig. Deze manier van een cappuccino maken leggen wij stap voor stap aan je uit.

Stap 1: Doe melk in een pannetje en zet hem op een zacht vuurtje.

Stap 2: Klop de melk op met een garde terwijl deze aan het opwarmen is.

Stap 3: Blijf de melk op kloppen totdat de melk verandert in melkschuim.

Stap 4: Zet ondertussen de espresso en zorg dat deze ongeveer tegelijkertijd klaar is met het melkschuim. 

Stap 5: Schenk de melkschuim bij de espresso in de koffiemok.

Stap 6: Geniet van je lekkere zelfgemaakte cappuccino!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen